Ons leven lijkt vaak een aaneenschakeling van bewuste keuzes, beslissingen en acties. Toch is er een diepere laag die onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloedt: onze onbewuste overtuigingen. Deze diepgewortelde denkpatronen en overtuigingen hebben een verrassend sterke invloed op ons dagelijks leven, zonder dat we ons er vaak van bewust zijn. In dit artikel duiken we in de wereld van onze onbewuste (negatieve) overtuigingen en ontdekken we hoe ze ons gedrag sturen, vaak zonder dat we het doorhebben.
Het brein
Voordat we in de wereld van filterende informatie duiken, laten we even snel naar het brein kijken.
Het brein is als een supercomputer die voortdurend data verwerkt. Elke seconde overspoelen je zintuigen je hersenen met een massa aan informatie. Maar hier is het addertje onder het gras: ons bewuste brein kan niet alles verwerken wat er om ons heen gebeurt. Stel je voor dat je alle geluiden, geuren en beelden tegelijk zou moeten opnemen; het zou je gek maken!
Dus, om onze geest niet te overladen, heeft ons brein een slimme truc: het filtert informatie op basis van wat het denkt dat belangrijk is om te overleven en op basis van onze persoonlijke overtuigingen.
De achtergrondprogramma’s
Onze onderbewuste overtuigingen zijn als onzichtbare programma’s die draaien op de achtergrond van onze geest. Deze overtuigingen zijn gevormd door onze ervaringen, waarden, overtuigingen, opvoeding, cultuur, sociale achtergrond, … en bepalen hoe we de wereld waarnemen en hoe we reageren op situaties. Slechts een deel van die massa aan informatie die langs onze zintuigen binnen komt, wordt doorgelaten op basis van je persoonlijke filters.
Enkele voorbeelden:
Je bent uitgenodigd voor een feestje, maar je hebt de overtuiging dat je niet leuk genoeg bent en dat mensen je niet zullen waarderen. Wanneer je op het feestje aankomt, filter je informatie door je onbewuste overtuiging. De momenten waarop mensen misschien niet zo enthousiast op je reageren als dat je gehoopt had vallen extra hard op, terwijl je de momenten waarop mensen je aardig vinden en graag met je praten, negeert. Hierdoor voel je je bevestigd in je onzekerheid en kan het je ervan weerhouden om in de toekomst naar sociale gelegenheden te gaan.
Stel je voor dat je in een nieuwe romantische relatie zit, maar je hebt de diepgewortelde overtuiging dat je niet waardig bent om liefde te ontvangen. Telkens wanneer je partner je complimenteert of
laat zien dat hij of zij om je geeft, filter je deze informatie door je onbewuste overtuiging. Je negeert de positieve signalen en richt je alleen op kleine negatieve opmerkingen of situaties die je bevestigen in je overtuiging. Telkens denk je: ‘Zie je wel, ik heb gelijk. Hij ziet met niet echt graag.’ Dit kan leiden tot onzekerheid, twijfel en zelfs het saboteren van de relatie.
Je hebt een presentatie gegeven op je werk voor een belangrijk project. Na de presentatie krijg je feedback van je collega’s. Sommige collega’s complimenteren je met je duidelijke uitleg en professionele houding, terwijl anderen aangeven dat de presentatie korter had kunnen zijn. Je hebt echter een diepgewortelde (onbewuste) overtuiging dat je altijd fouten maakt en dat je nooit goed
genoeg bent. Deze overtuiging fungeert als een filter in je brein tijdens het verwerken van de feedback. Je brein richt zich vooral op de opmerkingen van je collega’s die zeggen dat de presentatie korter had kunnen zijn. Je interpreteert deze feedback als een bevestiging van je negatieve overtuiging dat je altijd fouten maakt en niet goed genoeg bent. Maar wat je brein negeert, zijn de
complimenten van je andere collega’s. Je negeert (of minimaliseert) het feit dat je positieve feedback hebt gekregen over je duidelijke uitleg en professionele houding. Door deze filter blijf je vasthouden aan je negatieve overtuiging en versterk je het gevoel van onzekerheid over je prestaties. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf steeds harder pusht om perfect te zijn en jezelf nooit
voldoende waardeert voor je sterke punten.
De vicieuze cirkel doorbreken
Het goede nieuws is dat je deze overtuigingen kunt aanpassen, waardoor je je ook anders gaat gedragen. Bewustwording is de eerste stap. Als je je bewust wordt van je onbewuste beperkende overtuigingen, kun je beginnen met het
herkennen van wanneer ze je informatie laten filteren.
EFT tapping, ook bekend als Emotional Freedom Techniques, is een krachtige techniek die kan worden gebruikt om beperkende overtuigingen aan te pakken en te transformeren. Het combineert elementen van acupressuur en moderne psychologie om emotionele blokkades op te lossen en een positieve verandering in ons denken en gedrag te bevorderen.
Je kan zelfs nog een stapje verder gaan met Matrix Reïmprinting wat EFT en inner child work combineert.
Conclusie
Onze hersenen zijn als meesterlijke computers die informatie verwerken op basis van onze onbewuste overtuigingen. Deze overtuigingen kunnen ons gedrag, emoties en percepties sturen. Maar met bewustwording en het uitdagen van deze overtuigingen en gedragingen, kunnen we onze kijk op de wereld veranderen en een positievere, evenwichtigere houding aannemen.